Sari la conținut
  • Prima pagină
  • Biografie
  • Cărți
  • Cursuri
  • Resurse
  • Subiecte BAC
  • Contact

Doru-Nicolae Grădinaru

profesor de istorie la Colegiul Național „Grigore Moisil”

Biography

cv-gradinaruDownload

Apreciază:

Apreciere Încarc...

Relațiile externe ale Germaniei în secolul al XIX-lea

Secolul al XIX-lea a reprezentat pentru politica externă europeană un moment în care statele încep să interacționeze între ele din toate punctele de vedere. Totodată, europenii au făcut pași timizi spre politica internațională pe care o vedem astăzi. Avem de-a face cu o Sfântă Alianță care s-a dorit a fi un organism similar celor moderne,…

by Doru Nicolae Grădinaru 13 august 2022

Despre locul Europei în lume

Ce este, de fapt, Europa? Încă de la începuturile omenirii, Europa a fost importantă pentru umanitate. Inițial, Europa era totul. Orizonturile anticilor se limitau la continentul european. Încă din cele mai vechi timpuri, grecii și romanii au pus bazele civilizației. Europenii au adus dezvoltarea, dar au adus și decăderea, apoi Renașterea. Europenii antici au pus…

by Doru Nicolae Grădinaru 9 mai 20228 iunie 2022

Emoții de secol XXI

Probabil ați auzit prea des în ultima vreme cuvintele pandemie, război, invazie, moarte. E un nou cântec de leagăn al oamenilor mari, al copiilor și al tinerilor. Nu degeaba, căci problemele sunt grave. Într-o zi de februarie 2020 auzeam la știri că e pandemie în China și făceam cu toții haz pe tema asta. Chiar și eu…

by Doru Nicolae Grădinaru 24 martie 202224 martie 2022

24 ianuarie 1859 – un moment de schimbare pentru poporul român

Denumită de majoritatea românilor „Mica Unire”, actul rezultat în urma dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești reprezintă cel mai important moment din istoria României. Unirea de la 24 ianuarie 1859 reprezintă punctul de început al istoriei statului român modern, fără de care nu ar fi putut…

by Doru Nicolae Grădinaru 24 ianuarie 202224 ianuarie 2022

Democrația participativă prin metoda proiectului

Într-o societate democratică, este imperativ ca fiecare cetățean să se implice activ la dezvoltarea societății, iar acest lucru ar trebui să fie învățat încă din timpul școlii. De altfel, competențele sociale și civice, și anume abilitatea de a participa într-un mod eficient și constructiv la viața socială și de muncă și de a se implica în…

by Doru Nicolae Grădinaru 12 noiembrie 202115 noiembrie 2021
Eficientizarea învățământului românesc

Eficientizarea învățământului românesc

În analiza problemelor legate de eficiența educației românești, putem porni de la criticile tot mai acide aduse învățământului, apărute în special din cauza promovabilității scăzute la examenele naționale, a bagajului scăzut de cunoștințe acumulate de elevii români după ce au urmat diverse forme de instruire în învățământul de stat, precum și inoportunitatea oferită de urmarea…

by Doru Nicolae Grădinaru 15 aprilie 202122 octombrie 2021

Promovarea obiceiurilor și tradițiilor românești în rândul elevilor

Trăim într-o lume care tinde spre globalizare, societatea interculturală fiind o realitate tot mai prezentă în viața noastră de zi cu zi. În acest context este necesară păstrarea și cultivarea obiceiurilor și tradițiilor naționale, locale sau europene. Totodată, trebuie menționat că valorile societății interculturale nu presupun uniformizarea și pierderea tradițiilor, ci păstrarea și promovarea acestora,…

by Doru Nicolae Grădinaru 10 martie 202113 august 2022
Cum stimulăm creativitatea elevilor

Cum stimulăm creativitatea elevilor

Creativitatea reprezintă abilitatea de a găsi diverse idei și soluții potrivite ȘI funcționale pentru o anumită situație în care ne găsim la un moment dat. Din acest motiv, dezvoltarea creativității poate fi considerată ca fiind esențială în dezvoltarea elevului. Atât motivația, cât și afectivitatea, au un rol deosebit de important în dezvoltarea creativității, întrucât acestea oferă suportul energetic necesar dezvoltării…

by Doru Nicolae Grădinaru 8 martie 202122 octombrie 2021

Strategii și metode didactice în învățământul online la disciplina Istorie

Actualul context pricinuit de pandemia de SARS-CoV-2 a determinat relocarea temporară a activității didactice în mediul online. Disciplina Istorie contribuie decisiv în formarea personalității elevului, atât prin transmiterea de informații cu privire la dezvoltarea societății, cât și la crearea de repere morale și civice. Așadar, adaptarea actului educațional la noul scenariu online este imperativ pentru…

by Doru Nicolae Grădinaru 4 martie 202110 octombrie 2022
Predarea Holocaustului în mediul online

Predarea Holocaustului în mediul online

Programa de la disciplina Istorie prevedea, încă dinainte de perioada pandemiei de SARS-CoV-2, predarea utilizând mijloacele moderne, alternate cu cele tradiționale. Contextul pandemiei a determinat și mai mult adaptarea materiei școlare în vederea susținerii de ore de curs și de activități conexe prin intermediul internetului, utilizând platforme de învățare specifice. În acest context, se pot…

by Doru Nicolae Grădinaru 12 februarie 20214 martie 2021

Despre gunoi

Am ieșit dimineață să duc gunoiul. Se strânseseră ceva ambalaje de la produsele alimentare ce se găsesc ambalate în caserole la Mega Image. Era destul de răcoare, începuseră să se simtă adierile reci ale lunii ianuarie, dar erau plăcute în același timp. M-au picat câțiva stropi de ploaie risipiți printre vânt și crengi, stropi ce…

by Doru Nicolae Grădinaru 7 ianuarie 202120 ianuarie 2022
Combaterea traficului de persoane prin intervenții active în școală

Combaterea traficului de persoane prin intervenții active în școală

Problema traficului de persoane reprezintă actualmente una dintre cele mai grave probleme întâlnite pe mapamond. Deși cele mai titrate probleme ale societății actuale sunt traficul și consumul de droguri, decadența morală, tensiunile dintre diverse state ale lumii sau prostituția, o problemă de o gravitate excepțională este reprezentată de traficul de persoane. Motivele pentru care acest…

by Doru Nicolae Grădinaru 2 decembrie 202022 octombrie 2021
Consolidarea puterii monarhice în Europa medievală

Consolidarea puterii monarhice în Europa medievală

Până în secolul al XIV-lea avem de-a face în Europa cu un sistem feudal, sistem care va fi înlocuit treptat de monarhii centralizare absolutiste, acestea afirmându-se puternic între secolele XV și XVII. Cauzele centralizării sunt multiple, dintre acestea amintim nevoia de unificare a resurselor militare, realizarea de alianțe prin căsătorie. Așadar, monarhia modernă nu apare…

by Doru Nicolae Grădinaru 28 noiembrie 202022 octombrie 2021
România în secolul XX

România în secolul XX

Cursul România în secolul XX se adresează elevilor de clasa a VIII-a și are ca scop oferirea unei continuități în studiul istoriei românești, aceștia urmând în anul școlar precedent cursul Istorie modernă românească, având ca obiectiv studiul istoriei românești din secolul al XIX-lea până la Primul Război Mondial.  În secolul al XX-lea, România, la fel ca majoritatea statelor,…

by Doru Nicolae Grădinaru 20 noiembrie 20208 martie 2021

Édouard Manet și începuturile Impresionismului

Modernitatea începe să se facă simțită pe continentul european încă din secolul al XVIII-lea, iar după Revoluția Franceză și Războaiele Napoleoniene, ideile de libertate și egalitate sunt răspândite pe întregul continent. S-au reformat unele instituții, au apărut alte state, tot continentul trece printr-o schimbare. Cum era de așteptat, și arta se va reinventa, apărând noi…

by Doru Nicolae Grădinaru 25 octombrie 202025 octombrie 2021
Dilemele etice ale istoricului în zilele noastre

Dilemele etice ale istoricului în zilele noastre

Etica are ca scop reglementarea prin norme etice a comportamentului unor reprezentanți ai diverselor grupuri sociale ce aparțin, de regulă, unei anumite profesii. Etica profesională include îndatoririle legate de activitatea profesională desfășurată în societate. De-a lungul timpului, etica a dobândit mai multe definiții, precum ansamblul regulilor de conduită împărtășite de către o comunitate anume, reguli…

by Doru Nicolae Grădinaru 16 iulie 202020 martie 2021
Demersul didactic centrat pe competențele cheie la disciplina Istorie

Demersul didactic centrat pe competențele cheie la disciplina Istorie

Trăim într-o lume care tinde spre globalizare, profilul absolventului modificându-se în timp, în funcție de schimbările apărute pe piața muncii. În acest context, învățământul românesc se adaptează noilor recomandări europene. Astfel, avem de-a face cu un nou mod de predare a disciplinelor, deci implicit și al disciplinei Istorie, accentul fiind pus pe cele opt competențe…

by Doru Nicolae Grădinaru 8 iulie 202020 martie 2021
Istoria în școală, astăzi. Cum contribuie la formarea absolventului?

Istoria în școală, astăzi. Cum contribuie la formarea absolventului?

Peisajul actual din școlile românești tinde să fie unul tot mai dezolant, elevii nemaifiind interesanți de școală, nici măcar de orele de desen, muzică, cu atât mai mult de orele de istorie sau matematică, materii care ar trebui, în teorie, să-i facă mai curioși. Tehnologia într-o continuă dezvoltare îi atrage tot mai mult, iar numărul…

by Doru Nicolae Grădinaru 24 iunie 202010 octombrie 2022
Influența comunismului în politica externă a Uniunii Sovietice în perioada interbelică

Influența comunismului în politica externă a Uniunii Sovietice în perioada interbelică

Deși marxismul nu oferea nicio directivă explicită referitoare la relațiile externe, având ca scop eliminarea acestora și realizarea unei revoluții mondiale, Lenin și colaboratorii săi au fost nevoiți să dezvolte totuși relații cu celelalte state[1], moștenind de la vechiul regim o poziție ce nu avea nimic în comun cu marxismul. Aceștia nu au putut să…

by Doru Nicolae Grădinaru 9 septembrie 201822 octombrie 2021

Viața și opera lui Vincent van Gogh

Van Gogh s-a născut în sudul Olandei în 1853 și a fost un pictor post-impresionist care s-a remarcat prin culorile vii utilizate în lucrări, prin randamentul extrem de ridicat în realizarea tablourilor în ultimii ani de viață, dar și prin problemele medicale care i-au influențat lucrările. La vârsta de 11 ani, Vincent Van Gogh este…

by Doru Nicolae Grădinaru 5 august 2018

Viața cotidiană în România interbelică

Majoritatea oamenilor care au câteva cunoștințe istorice se gândesc la perioada interbelică precum ca la o perioadă în care România a atins maximul apogeu din majoritatea punctelor de vedere. Primul gând la care se gândesc majoritatea românilor este integritatea teritorială de care s-a bucurat România în această perioadă, întrucât după primul război mondial România câștigase…

by Doru Nicolae Grădinaru 9 iulie 201822 octombrie 2021
Elita politică românească și revoluțiile de la 1848 – integrarea în contextul european

Elita politică românească și revoluțiile de la 1848 – integrarea în contextul european

Valul revoluționar din 1848 începe la Paris unde cererea de drepturi și libertăți au dus până la căderea lui Ludovic Filip de Orleans și la proclamarea Republicii. Ulterior, mișcările revoluționare se extind și la Viena, Budapesta, dar și în statele germane. Tot la Paris remarcăm și o prezență românească, Nicolae Bălcescu convocând o întâlnire ce avea…

by Doru Nicolae Grădinaru 1 iulie 201823 octombrie 2021
Comunismul în Europa de Est

Comunismul în Europa de Est

Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a reprezentat declanșarea unui conflict nemaiîntâlnit până la acel moment în lume, denumit Războiul Rece. Acest conflict s-a diferențiat de toate conflictele existente până atunci pe suprafața pământului. Un conflict care s-a remarcat prin înarmarea excesivă a celor două mari puteri, înarmare care, în loc să pregătească un nou…

by Doru Nicolae Grădinaru 12 iunie 201823 octombrie 2021
Comerțul exterior al României în timpul Vechiului Regat

Comerțul exterior al României în timpul Vechiului Regat

În secolul al XIX-lea, toate statele din zona balcanică au probleme în a încheia acorduri comerciale cu diverse state, acestea având un deficit mare de credibilitate întrucât, după obținerea independenței de stat, aceste state nu aveau o structură administrativă dezvoltată, iar nici despre sistemul economic nu se poate spune că ar fi fost foarte bine…

by Doru Nicolae Grădinaru 4 iunie 201823 octombrie 2021

Mustafa Kemal Atatürk și formarea Turciei moderne

Mustafa Kemal Atatürk s-a născut în 1881 în Salonic, Grecia (astăzi). Chiar dacă nu se știe cu exactitate data când acesta s-a născut, la nașterea sa utilizându-se în cadrul imperiului două calendare: Hijri și Rumî, Mustafa Kemal Atatürk s-a născut fără îndoială „la momentul potrivit”. Surprinzător, chiar el va fi cel care va introduce câțiva…

by Doru Nicolae Grădinaru 21 mai 2018

De la PCdR la PCR

Prima formațiune comunistă din România a apărut în mai 1921 ca urmare a desprinderii unui grup din Partidul Socialist Român, apărând astfel Partidul Comunist din România. Cum era probabil de așteptat, majoritatea membrilor acestui partid aparțineau clasei muncitoare, regăsindu-se însă și nume importante precum Lucrețiu Pătrășcanu. După cum îi spune și numele, Partidul Comunist din România…

by Doru Nicolae Grădinaru 8 mai 201823 octombrie 2021

Revoluția franceză ca revoluție atlantică

Revoluția franceză reprezintă unul din momentele cele mai importante ale istoriei moderne europene, și chiar mondiale. Nereprezentând un precedent sau o tradiție pentru Franța, Revoluția franceză se încadrează totuși în șirul revoluționar format de Anglia, America, și, mai puțin cunoscutele revoluții din Elveția, Țările de Jos sau Irlanda. Revoluția franceză s-a încadrat astfel într-un curent…

by Doru Nicolae Grădinaru 23 martie 201823 octombrie 2021

Pregătirea românilor pentru Marele Război – Zile de restriște din anii 1916-1918 și Bătălia de pe Argeș

Generalul Alexandru I.V.Socec în lucrarea sa „Zile de restriște din anii 1916-1918 și Bătălia de pe Argeș” și-a propus să ilustreze situația armatei române înainte de 27 august 1916  și luptele pe care aceasta le-a dus pe frontul din Dobrogea, de pe Argeș și Neajlov. În lucrarea de față, naratorul debutează cu descrierea situației României…

by Doru Nicolae Grădinaru 10 iulie 2017
Muzeul Ermitaj – Imaginea Rusiei moderniste

Muzeul Ermitaj – Imaginea Rusiei moderniste

Dorința de dominare rusească în Europa, de europenizare și îmbunătățire a relațiilor cu țările europene s-a manifestat și prin construirea orașului Sankt Petersburg, inițial ca un punct militar, devenit ulterior capitala Imperiului Rus din dorința lui Petru cel Mare. Vizitarea muzeului Ermitaj este așadar esențială cunoașterii culturii rusești și a istoriei unuia dintre cele mai…

by Doru Nicolae Grădinaru 13 martie 201723 octombrie 2021
Patriarhul Justinian și Biserica Ortodoxă Română în anii 1948-1962

Patriarhul Justinian și Biserica Ortodoxă Română în anii 1948-1962

„Patriarhul Justinian și Biserica Ortodoxă Română în anii 1948-1962” de George Enache și Adrian Nicolae Petcu este împărțită în nouă capitol, care la rândul lor sunt împărțite în subcapitole. Autorii au apelat ca surse principale la Colecția „Biserica Ortodoxă în dosarele Securității”, dar și la istoriografia română. Așa cum se prezintă încă de la început,…

by Doru Nicolae Grădinaru 9 februarie 201723 octombrie 2021
Columna lui Traian

Columna lui Traian

Împăratul Traian este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați împărați ai Imperiului Roman. Conducând imperiul între 98 și 117, acesta a reușit să aducă în timpul domniei sale imperiul la întinderea maximă pe care o prezintă istoria. Printre realizările lui Traian din această perioadă se poate aminti anexarea Regatului Dacia ca provincie romană în…

by Doru Nicolae Grădinaru 10 ianuarie 201723 octombrie 2021
Cetatea Tomis

Cetatea Tomis

Cu peste două milenii și jumătate în urmă, la jumătatea secolului VI î.Hr, grecii veniți din Milet au întemeiat pe malul Mării Negre, locul fiind propice schimburilor de mărfuri cu populația geto-dacă, fiind totodată și favorizat datorită golfului și peninsulei formate pe țărmul mării. Săpăturile arheologice au confirmat însă existența umană încă dinainte de venirea…

by Doru Nicolae Grădinaru 20 octombrie 201622 octombrie 2021
Creează un site web sau un blog la WordPress.com Tema: Plane de WordPress.com.
  • Urmărește Urmăresc
    • Doru-Nicolae Grădinaru
    • Alătură-te altor 102 urmăritori
    • Ai deja un cont WordPress.com? Autentifică-te acum.
    • Doru-Nicolae Grădinaru
    • Personalizare
    • Urmărește Urmăresc
    • Înregistrare
    • Autentificare
    • Copiază legătură scurtă
    • Raportează acest conținut
    • Vezi articolul în Cititor
    • Administrează abonamente
    • Restrânge această bară
 

Încarc comentariile...
 

    %d blogeri au apreciat: